Ny overenskomst for gravermedhjælpere

D. 1. april 2025 træder en ny overenskomst for gravermedhjælpere i kraft. Det betyder, at der sker nogle forandringer i deres ansættelsesforhold, som gennemgås herunder. For medlemmer af KAM-samarbejdet er der information om, hvem der gør hvad i forbindelse med overgangen.
Ny overenskomst i hovedpunkter
- Gravermedhjælpere, der er ansat mere end én måned, overgår til at være månedslønnede.
- Månedslønnen er fast, og der skal ikke indberettes forventede og faktiske timer.
- Gravermedhjælpere får ferie med løn ligesom de øvrige overenskomstansatte i sognene.
- Basisløntrinene stiger.
- Overenskomsten fastsætter nye regler for planlægning af tjenestetid og godtgørelse for over- eller merarbejde.
I forbindelse med overgangen er der nogle særlige forhold omkring ferie og særlige feriedage, som både arbejdsgiver og medarbejder skal være opmærksomme på.
Særlige feriedage udbetales
Overgangen betyder, at medarbejderen vil blive fratrådt i lønsystemet og oprettet med et nyt medarbejdernummer. I den forbindelse vil de særlige feriedage, som er optjent, blive udbetalt. Medarbejderen har fortsat ret til at holde de særlige feriedage, men vil skulle trækkes i løn. Arbejdsgiver kan også fortsat pr. 01.01.2026 varsle resterende særlige feriedage til afholdelse, men altså uden løn. Medarbejderen skal derfor være opmærksom på, at dagene vil kunne skulle holdes uden løn. Dette gælder frem til 01.05.2026, hvor medarbejderen så igen vil kunne holde særlige feriedage med løn. Jeres lønmedarbejder i KAM kan oplyse jer om, hvor mange særlige feriedage, den enkelte medarbejder får udbetalt, og som skal afvikles uden løn.
Ferie med løn
Medarbejderen vil kunne holde almindelig ferie med løn fra 01.04.2025 og frem, men frem til 31.08.2025 vil der kun være 10 feriedage til rådighed. Yderligere dage, til afholdelse af fx sommerferie, skal dækkes af medarbejderens feriepenge fra den gamle stilling. Fra 01.09 får medarbejderen tilskrevet 25 nye feriedage.
Søgnehelligdage (SH)
Medarbejderen vil desuden få udbetalt den optjente søgnehelligdagsbetaling (SH-opsparing). Som månedslønnet optjenes der som udgangspunkt ikke SH-betaling, da medarbejderen får fuld løn i måneder med søgnehelligdage.
Hvem gør Hvad?
For at gøre det så overskueligt som muligt at forholde sig til, har vi lavet følgende Hvem gør Hvad? oversigt.
Det gør KAM/Løncenteret
- De nuværende ansættelser fratrædes automatisk af løncenteret pr. 31.03.
- KAM opretter alle fastansatte gravermedhjælpere på månedsløn pr. 01.04 – i det omfang, der foreligger dokumentation i form af ansættelsesbeviser.
- Jeres lønmedarbejder kontakter jer omkring medarbejdere, hvor der er usikkerhed eller mangler dokumentation.
- KAM udarbejder nye ansættelsesbeviser til medarbejdere i sogne med KAM HR.
Det skal I gøre i sognene/på kirkegården
- Så hurtigt som muligt indberette ferie og særlige feriedage, som afholdes i marts, til KAM, så det afholdte kan blive registreret inden fratrædelsen 31. marts.
- Tilsvarende skal I indberette antal arbejdstimer snarest muligt for marts måned. På visse kirkegårde indberettes i den efterfølgende måned faktiske timer, men dette bør undgås for at sikre korrekt fratrædelse i lønsystemet.
- Informere medarbejderen om, at de udbetalte feriepenge skal dække løntræk ved sommerferie og at udbetalte særlige feriedage skal dække afholdelse af dem det kommende år.
- Sogne uden KAM HR skal udarbejde nye ansættelsesbeviser pr. 01.04. til de berørte medarbejdere. De nye ansættelsesbeviser findes her på FIN (Vælg ”Ansættelsesbeviser på kirkegården”).
Vær opmærksom på:
- at eventuelle tillæg til lønnen skal videreføres i den nye kontrakt
- og at den oprindelige ansættelsesdato skal fremgå
- at der kommer nye basisløntrin 1.4, som skal fremgå af kontrakten (Se dem nedenfor) - Udarbejde såkaldte tjenesteplaner, jf. overenskomstens §21, for de månedslønnede gravermedhjælpere, hvor der fastlægges en månedsnorm for de enkelte måneder og en tilsvarende arbejdsplan. Skemaer til dette kan hentes på FIN via ovenstående link (vælg ”Arbejdstid gravermedhjælpere).
Månedsvis opgøre eventuelt over- eller merarbejde og, såfremt det skal udbetales, indberette det til KAM på samme måde som løn hidtil er indberettet. Se indberetningsfristerne HER.
Få mere information
Både kirkeministeriet, FLØS og landsforeningen af menighedsråd har udarbejdet vejledninger om overgangen, som kan ses på nedenstående links.
På linket til landsforeningens hjemmeside er der også information om webinarer om overgangen, som man kan tilmelde sig.
Menighedsraad.dk
FLØS-vejledning
Kirkeministeriet
Selve overenskomsten ses HER.